SALUTEM - HELLÄVARAINEN HAMMASTAHNA

Salutem-hammastahna on kehitetty erityisesti herkkäsuisille henkilöille hampaiston optimaaliseen hoitoon. Suun kuivuus, erilaiset allergiat, astma ja suun limakalvoilla esiintyvät aftat (haavaumat) voivat aiheuttaa limakalvoilla kipua ja tuntoherkkyyttä. Tällöin normaalit, vahvan makuiset, säilöntäaineita ja vaahtoavia aineita sisältävät hammastahnat voivat olla vaikeita ja jopa mahdottomia käyttää.
 
Salutem-hammastahna sisältää natriumfluoridia, xylitolia ja luonnon betaiinia. Valmistamme myös fluoritonta Salutem-hammastahnaa käytettäväksi alueilla, joissa fluoria on runsaasti juomavedessä. Myös aivan pienille lapsille suositellaan käytettäväksi fluoritonta hammastahnaa.
 
Fluorin tiedetään vahvistavan hammaskiillettä reikiintymistä vastaan (Newbrun 1989).
 
Xylitol, oikeassa suhteessa muihin hammastahnan ainesosiin, ehkäisee bakteerien kasvua hampaiston pinnalla (Assev ja työtoverit, 1997).
 
Betaiini toimii limakalvoja kostuttavana ainesosana hammastahnassa (Söderling ja työtoverit 1998). Kliinisissä kokeissa betaiinia sisältävä hammastahna todettiin hellävaraisimmaksi suun limakalvoille, ja kuivasuiset koehenkilöt kokivat betaiinia sisältävän hammastahnan eniten suun kosteutta lisäävänä (Rantanen ja työtoverit, 2001, 2003).
 
Salutem-hammastahna ei sisällä yleisesti hammastahnoissa käytettävää vaahtoavaa ainetta, natriumlauryylisulfaattia, makuaineita (piparminttu- tai spearminttuöljyjä) eikä parabenzoehappoa, säilöntäainetta. Nämä kaikki voivat ärsyttää suun limakalvoja tai toimia allergiaa aiheuttavina tekijöinä hammastahnoissa. Salutem-hammastahna ei myösään sisällä väriaineita.
 
Suun haavaumat, aftat, saattavat johtua hammastahnojen sisältämästä vaahtoavasta aineesta, natriumlauryylisulfaatista (SLS) (Herlofsson 1994).
 
Tavallisimmat allergiaa aiheuttavat aineet hammastahnoissa ovat makuaineet (Sainio ja Kanerva 1995). Vahvat makuaineet voivat myös muuten ärsyttää suun limakalvoja, vaikka varsinaista allergiaa niille ei olisikaan todettu.
 
Parabenzoehappo, säilöntäaine, on myös tunnettu allergeeni (Sainio ja Kanerva 1995).
 
Henkilöt, jotka kärsivät yleiseksi todetusta vaivasta, suun kuivuudesta, suun herkistä limakalvoista, toistuvista aftoista tai muista suun limakalvojen ongelmista, voivat saada apua Salutem-hammastahnasta.
 
Salutem-hammastahnaa ei tarvitse huuhdella harjauksen jälkeen, eikä se aiheuta limakalvojen kirvelyä hampaita harjattaessa. Myös viininmaistajat ja ravintola-alalla työskentelevät voivat hyötyä Salutem-hammastahnasta: se ei vaikuta makuaistiin niin kuin muut hammastahnat.
 
Viitteet:
 
Assev S., Waaler S. M., and Rölla G. Are Sodium lauryl sulphate-containing toothpastes suitable vehicles for xylitol? Eur J Oral Sci, 105: 178-182. 1997.
 
Herlofsson,B. B., and P. Barkvoll, Sodium lauryl sulphate and recurrent aphtous ulcers. A preliminary study. Acta Odontol Scand 52:257-259. 1994.
 
Newbrun: Dentifrices. In: Cariology, 3rd ed. Chicago, Quintessence Publ Co, pp 274-290. 1989.
 
Sainio, E. L. and Kanerva , L. Contact Allergens in toothpastes and a review of their hypersensitivity. Conact Dermatitis 33:100-105. 1995.
 
Söderling E, Le Bell A., Kirstilä V., and Tenovuo J. Betaine-containig toothpaste relieves subjective symptoms of dry mouth. Acta Odontol Scand 56: 65-69. 1998.
 
Rantanen I, Söderling E, Tenovuo J and Jutila K. Effects of four toothpaste formulas on human oral mucosa. Poster presentation 134, 49th ORCA Congress, Naantali, 4-6. July 2001.
 
Rantanen I, Tenovuo J, Pienihäkkinen K, and Söderling, E. Effects of Betaine-containing toothpaste on subjective symptoms of dry mouth: A randomized clinical trial. J Contemp Dent Pract, May; (4) 2 :011-023. 2003.